IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС заплашва със санкции страните с бюджетен дефицит над изискванията

Шест от държавите в еврозоната са допуснали бюджетният им дефицит да премине над 3 на сто от БВП

15:27 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС заплашва със санкции страните с бюджетен дефицит над изискванията

Европейската комисия е предприела дисциплинарни мерки в опитите си да се бори с нарастващия бюджетен дефицит в шест от страните-членки на еврозоната, съобщава ВВС.

В съобщение на институцията се казва, че Франция, Гърция, Испания, Ирландия, Латвия и Малта се нарушили правилата на ЕС и са допуснали да бъде регистриран бюджетен дефицит от над 3 на сто от брутния им вътрешен продукт за 2008 година.

Комисията заявява, че ще издаде нареждане с краен срок месец март за ограничаване на дефицитите. Причината за отрицателната стойност на показателя са опитите на държавите да предотвратят изострянето на кризата и да й противодействат чрез увеличаване на държавните разходи.

Въпросните държави ще станат обект на процедурата на ЕС за прекомерен дефицит и ще бъдат приканени да предприемат мерки за ограничаването му.

ЕК, която е изпълнителният орган на ЕС, заявява, че ще бъде гъвкава в разглеждането на шестте отделни случая с оглед „извънредните условия“ на икономическата криза.

Според еврокомисаря по икономическите и монетарни въпроси Хоаким Алмуния публичните финанси се намират под натиск заради острата глобална финансова и икономическа криза, допълват от ВВС. Това правело покриването на критериите, които са част от договореностите от Пакта за стабилност и растеж, доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още