IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийспан предложи временна национализация на американски банки

Според бившия шеф на Фед намесата на държавата може да се окаже най-малкото зло

10:16 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Грийспан предложи временна национализация на американски банки

Временна национализация на американските банки, за да се „размразят“ финансовата система и кредитният пазар – такова предложение направи бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан в интервю за Financial Times.

„Може да е необходимо да се национализират временно някои банки, за да се улесни бързото преструктуриране“, казва Грийнспан пред икономическия всекидневник.

Липсата на решение за проблема с непродаваемите активи на банките бе критикувано от някои анализатори след представения във вторник последен спасителен план за финансовата система от щатските власти.

За бившия шеф на Фед, който ръководеше институцията в периода 1987 – 2006 г. „в някои случаи най-малко лошото решение е правителството да поеме временно контрола“ над банките в затруднение.

Коментирайки кога може да очакваме края на кризата, Грийнспан казва, че тя „не може да трае вечно“. Той уточнява пред Ройтерс, че възстановяването на недвижимия сектор е необходимо условие за преодоляване на финансовата криза и казва, че „перспективата за стабилни цени на жилищата остава обозрима месеци напред в бъдещето“.

По думите на Алън Грийспан капиталовият пазар е притиснат от „степен на страх, която не е наблюдавана от ранния 20-ти век“. „Със сигурност, погледнато от исторически ъгъл, цените на световните акции са ниски. Но, също погледнато исторически, акциите може да станат още доста по-евтини, преди отново да тръгнат нагоре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 18.02.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още