IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола надолу, златото стигна седеммесечен връх

Инвеститорите се опасяват от дълга рецесия и се пренасочват към предлаганата от благородните метали сигурност

08:58 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола надолу, златото стигна седеммесечен връх

Петролът понижи цената си през изминалото денонощие, тъй като основен двигател на пазарните настроения са спекулациите, че задълбочаващата се рецесия ще доведе до допълнително свиване на търсенето на суровината.

В същото време този сентимент оказва подкрепа на ценните метали, които поскъпват заради засилен интерес от страна на инвеститорите. Той се дължи на относителната сигурност, която предлагат благородните метали и особено златото за запазване на стойността на активите.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк цената на петролните контракти с доставка през март се понижава с 1,9 на сто до 36,80 долара за барел. Вчера в САЩ нямаше търговска сесия, тъй като беше почивен ден и сключените сделки ще бъдат отразени за сетълмент днес.

Срокът за сключване на договор за доставка на петрол изтича на 20 февруари, което превръща априлските фючърси в по-активно търгувани. Тяхната цена се понижава с около 70 цента до 41,30 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поевтиня до най-ниската си стойност за последните три седмици, след като банките бяха подложени на нови разпродажби на фондовата борса, а централната банка оповести очаквания за икономически спад от 1,5 на сто през настоящото тримесечие, пише Bloomberg.

Така се стигна до спад в цената на Брента с доставка през април от 3,4 на сто до 43,28 долара за барел. Впоследствие по време на борсовата сесия в Азия котировките възстановяват част от изгубеното и се движат с повишение от 1,4 на сто до 43,89 долара за барел.

Негативният сентимент по отношение на състоянието на глобалната икономика и продължителността на кризата оказват положително влияние върху цената на благородните метали. Те успяват да повишат цената си, тъй като инвеститорите пренасочват средствата си към по-безрискови активи, за каквито именно се смятат ценните метали.

Златото успя да достигне най-високата си цена за последните седем месеца, достигайки 959,05 долара за тройунция. Това не се беше случвало от 22 юли насам. Към момента жълтият метал се движи с повишение от 1,6 на сто спрямо предходната сесия при цена 955,38 долара за тройунция.

Повишения се наблюдават и при останалите благородни метали, като среброто поскъпва с 2 на сто до 13,84 долара за тройунция, а котировките на платината и паладия напредват съответно с 0,8 и 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още