IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срив на банковите акции понижи европейските индекси

Притесненията за състоянието на банковия сектор продължават

19:50 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Срив на банковите акции понижи европейските индекси

Европейските борси се понижиха в понеделник, притиснати от загубите на финансовите акции на фона на продължаващите опасения на инвеститорите за състоянието на банковия сектор.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 1,4% до 188,67 пункта, като книжата на банките и застрахователните компании отбелязаха най-силни спадове.

Акциите на испанската банкова група Santander се понижиха с над 4%, тези на Deutsche Bank паднаха с над 6%, а книжата на Bank Of Ireland се сринаха с 20%.

Миналата седмица ирландското правителство обяви, че ще отпусне по-голяма сума от предвиденото на Bank of Ireland и Allied Irish Banks (по 3,5 млрд. евро), а в понеделник изпълнителният директор на Bank of Ireland каза днес, че може да се оттегли по-рано от поста си, а не както се очакваше – през лятото. Сред условията за получаването на парите от финансовите институции са да се увеличи кредитирането, както и ръководителите им да намалят заплатите си.

Значителен спад днес регистрираха и акциите на британската Lloyds Banking Group (близо 29%). Понижение по позицията бе отбелязано и в петък, когато от банката обявиха, че подразделението й HBOS има 10 млрд. паунда загуба преди данъци за 2008 г. Британското правителство отрече слуховете, че смята да национализира банката. „Не разглеждаме такава възможност за момента”, заявиха пред BBC от британското финансово министерство.

Във Великобритания FTSE 100 завърши сесията със спад от 1,3 на сто до 4 134,75 пункта, немският DAX падна с 1,06 на сто до 4 366,64 пункта, френският CAC 40 се понижи с 1,19% до 2 962,22 пункта, а швейцарският Swiss загуби 0,96 на сто до 5 077,62 пункта.

На червено затвориха и индексите в Централна и Източна Европа, като сред най-губещите се наредиха пазарите в Румъния, Унгария и Чехия, където индексите BET, BUX и PXI се понижиха съответно с 6,7%, 3,5% и 3,4%. У нас SOFIX и BG40 паднаха респективно с 0,9 и 0,69 на сто.

Американските пазари днес остават затворени поради честването в страната на Деня на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още