IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската икономика се срива

Индустриалното производство през януари пада с 16 на сто, производството на автомобили – със 79,7 на сто

17:18 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руската икономика се срива

Индустриалното производство на Русия се е смъкнало с 16 на сто през януари на годишна база вследствие на глобалната икономическа криза, съобщава ВВС.

Регистрираната стойност е най-големият годишен спад на показателя от октомври 1994 година насам и идва след понижение от 10,4 на сто през декември миналата година.

Промишленото производство на страната се понижило с 24,1 на сто през януари, докато добивът на суровини се е свил с 3,6 на сто. Особено драматичен е сривът при производството на автомобили, който възлиза на цели 79,7 на сто.

Свиването на производството е по-голямо дори от това, отчетено през септември 1998 година, месец след началото на острата криза в Русия, която доведе до спиране на плащанията по външния дълг на страната и драстични борсови спадове в Централна и Източна Европа.

Заради проблемите на кризата властите в Русия предупреждават, че икономическият растеж на страната вероятно ще бъде на нива в близост до нула през настоящата година, с което ще бъде сложен край на продължилия десетилетие икономически бум.

Основните трудности за страната идват заради острия спад в цената на петрола, който завърши 2008 година на цени под 50 долара за барел, след като през юли достигна рекордните 147 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 16.02.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още