IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският бизнес с все по-песимистични прогнози за икономическия растеж

До края на 2009 икономиката на страната ще е отчела 6 поредни тримесечия на свиване, според Конфедерация на британската индустрия

10:34 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британският бизнес с все по-песимистични прогнози за икономическия растеж

Британската икономика ще се свие с 3,3 на сто тази година, прогнозират от Конфедерацията на британската индустрия, която през ноември очакваше доста по-малък спад на БВП от 1,7 на сто, съобщи Bloomberg.

От бизнес организацията подчертават, че до края на 2009 г. икономиката на страната ще е отчела шест поредни тримесечия на свиване.

„Светът се промени драматично”, коментира Ричард Ламбърт, генерален директор на конфедерацията. „Британските компании, изправени пред глобална криза на доверието, бърз спад на търсенето и кредитни ограничения, бяха принудени да намалят инвестициите и да съкратят работни места”.

За 2010 г. от конфедерацията очакват икономиката да изпадне в стагнация.

По отношение на цените на жилищата от бизнес организацията очакват спад с 15,5 на сто тази година, а за безработицата прогнозират ръст до над 3 млн. души до второто тримесечие на 2010 г. спрямо 1,97 млн. в края на миналата година. Инфлацията пък се предвижда да се забави до 0,1 на сто през третото тримесечие на 2009 г.

В отделен доклад на Oxford Economics се казва, че рецесията ще влоши дългосрочните перспективи за растежа на британската икономика. БВП ще расте средно с 2,1 на сто годишно до 2018 г. спрямо среден растеж с 2,9 на сто за предходния икономически цикъл, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още