IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GM заплашва с банкрут, ако не получи още пари от държавата

Автомобилният гигант получи 13,4 млрд. долара, но те може да се окажат недостатъчни за оцеляването му

08:57 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
GM заплашва с банкрут, ако не получи още пари от държавата

Един от колосите на американския и световен автомобилен пазар – General Motors, ще предложи на правителството на САЩ тежък избор – или да предостави на закъсалата компания още пари за оцеляването й, или да бъде обявен банкрут, съобщава Wall Street Jоurnal.

Очаква се във вторник компанията да представи плановете си за преструктуриране, в които според вестника ще се настоява за отпускане на още средства. В противен случай GM можело да обяви банкрут и да предприеме вълна от съкращения.

Правителството на САЩ вече отпусна 13,4 млрд. долара на GM като част от спасителния план за автомобилната индустрия. Въпреки това обаче се очаква компанията да поиска още средства по време на предстоящата във вторник в министерството на финансите среща. Вестникът не посочва размера на сумата, която се очаква да бъде поискана от автомобилния гигант.

Високопоставени представители на министерството са на мнение, че GM ще поиска поне 5 млрд. долара под формата на заеми, за да успее да продължи съществуването си и след края на първото тримесечие на годината. Очаква се искането да срещне разбиране, тъй като обявяването на банкрут и произтичащите от това разпродажби на активи и съкращаване на персонал биха имали прекалено висока политическа цена, коментира Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още