IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват драстичен спад от над 10 на сто на японската икономика

Последното тримесечие на 2008 година може да се окаже най-тежкото за последните 35 години

16:40 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват драстичен спад от над 10 на сто на японската икономика

Икономиката на Япония вероятно се е свила с над 10 на сто на годишна база през последните три месеца на 2008 г. в резултат на силния спад на глобалното търсене на експортните стоки на втората по големина икономика в света, смятат анализатори. 

Очаква се в понеделник официалната статистика да обяви, че брутният вътрешен продукт на Япония се е сринал с 11,7 на сто на годишна база, показват консенсусни прогнози, съобщи АР. Това би било най-острият спад на икономиката на Страната на изгряващото слънце от 1974 г. насам.

В такъв случай ще стане абсолютно ясно, че Япония понася много по-тежко кризата, отколкото останалите водещи държави. За сравнение икономиката на еврозоната се е свила с 1,2 на сто, а тази на САЩ с 3,8 на сто през последното тримесечие на миналата година.

Според анализаторите към момента не се наблюдават сигнали за стабилизация на ситуацията, което вероятно ще доведе до най-тежкия период за икономиката на Япония от Втората световна война насам.

По прогнози на Goldman Sachs през последните три месеца на миналата година Япония е претърпяла икономически срив от 8,8 на сто на годишна база, а за цялата 2009 г. отрицателният ръст ще възлезе на 3,8 на сто. Това би било доста по-слабо представяне на икономиката от това през кризата от 1998 година, когато БВП се сви с 2 на сто.

От JPMorgan са още по-песимистични, като очакват спад на годишна база от 9 на сто през миналото тримесечие и още 12 на сто през настоящото. Повод за това дава рекордният спад на износа за периода октомври-декември, който възлезе на 23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още