IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Муамар Кадафи спасява UniCredit

Гуверньорът на либийската централна банка влиза в управителния съвет на италианския гигант

13:43 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Муамар Кадафи спасява UniCredit

Муамар Кадафи е дал гаранция, че Либия ще предостави достатъчно средства за увеличение на капитала на италианската банка UniCredit. В резултат на което ще се превърне в един от най-големите акционери във финансовата институция, съобщава австрийският вестник die Presse.

В замяна на капиталовата инжекция Либия ще получи доста голямо влияние в управлението на UniCredit. Очаква се джамахирията да получи не само място в управителния съвет на банката, а и да придобие правото да назначава един от тримата вицепрезиденти на финансовата институция.

Съгласно договореностите мястото в управителния съвет ще бъде заето от гуверньора на централната банка на Либия Фарат Омар Бин Гидара, които се смята до един от най-доверените хора на държавния лидер Муамар Кадафи.

Либия помага на UniCredit в много труден момент, когато шефовете на банката са изправени пред сериозни изпитания. Особени притеснения предизвиква бизнесът на банката в Източна Европа, което оказва доста негативно влияние върху поделението на компанията в Австрия – Bank Austria.

В резултат на отслабването на икономиките в региона на ЦИЕ и обстоятелството, че Bank Austria е сред най-големите инвеститори в тази част на континента доведоха до необходимост от държавна помощ от правителството на Австрия, допълва вестникът. Особено проблемни са се оказали инвестициите в Украйна и Казахстан, които са донесли допълнителни загуби.

За преодоляване на кризата според изпълнителния директор на UniCredit на банката ще са необходими около 3 млрд. евро. Повечето от малките акционери обаче едва ли ще участват в процедурата по увеличение на капитала, което допълнително засилва ролята, която ще изиграе намесата на Либия. Очаква се Триполи да запише около 750 млн. евро от увеличението, с което делът на страната ще възлезе на над 6 на сто от капитала на UniCredit.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още