IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена вълна заля азиатските пазари

Борсата в Китай отчете пета поредна седмица на повишение, което не се е случвало от рекордния октомври на 2007 г. насам

11:35 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Зелена вълна заля азиатските пазари

Борсовите индекси в Азия приключиха седмицата с повишения, водени от значителен оптимизъм относно очакваните ефекти от спасителните планове за икономиките на повечето страни от региона. С особен оптимизъм се търгуваха акциите на банките и компаниите от сектора на електрониката.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 1 на сто до 81,99 пункта, с което успява да заличи част от натрупания през седмицата спад и да завърши със седмично понижение от 1,7 на сто. Така бенчмаркът вече се движи с 8,5 на сто под стойността си от началото на годината.

Въпреки това днешната сесия дава известни поводи за оптимизъм. Той е свързан основно с китайския пазар, където индексът Shanghai Composite напредна с 3,2 на сто до 2 320,79 пункта, което е най-високото му ниво от 1 септември насам. През изминалите пет сесии показателят напредна с 6,4 на сто, отбелязвайки пето поредно седмично повишение.

Подобна продължителност на позитивните нагласи на борсата в Китай не е имало от октомври 2007 година, когато индексът постигна рекордната си стойност от 6 092,06 пункта, съобщава Bloomberg. Според анализатори оптимизмът се дължи основно на очакванията, че плнът за стимулиране на икономиката действа добре и Китай започва да се стабилизира от негативните ефекти на кризата.

Освен в Китай, повишение беше отбелязани и в Хонконг, където Hang Seng се повиши с 2,5 на сто до 13 554,68 пункта, за да ограничи седмичното си понижение на 0,7 на сто. В Тайван пък Taiex напредна с 2,24 на сто до 4 566,54 пункта.

Позитивните нагласи се отразиха и на сесията в Токио, където Nikkei 225 успя да отбележи първото си повишение за седмицата. То се дължи основно на консенсуса около спасителния план в САЩ, където се реализира основната част от японския износ. Основният индекс на токийската борса добави 1 на сто и завърши сесията при 7 779,40 пункта, което означава, че за изтеклата седмица са заличени 3,7 на сто от стойността му.

На тихоокеанските пазари също се търгуваше позитивно, като в Австралия настроенията се определяха от постигнатото съгласие за наливане на близо 27 млрд. щатски долара в икономиката под формата на стимули за растежа. Това доведе до ръст на S&P/ASX 200 от 0,9 на сто до 3 545,70 пункта. В Нова Зеландия пък NZX 50 FF Gross добави минималните 0,1 на сто до 2 752,85 пункта.

До момента в Тайланд и Индонезия основните индекси SET и Jakarta Composite се движат с повишение от по 0,7 на сто, докато в Сингапур Straits Times добавя 1,2 на сто до 1 705,25 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още