IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Chemical намалява дивидента си за първи път от 1912 г. насам

За да оправдае решението си, Управителният съвет на групата е посочил „множество фактори“, сред които „несигурността на финансовите пазари, невиждан спад в търсенето на химически продукти, световната рецесия и водените търговски преговори“

09:49 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Chemical намалява дивидента си за първи път от 1912 г. насам

Американската химическа група Dow Chemical обяви, че ще намали с 64% дивидента си, като уточни, че понижение не е правено от 1912 г. насам, предаде АФП.

Тримесечният дивидент за акционерите е определен на 15 цента спрямо 42 цента за тримесечието, завършило на 30 януари, става ясно от съобщение на компанията.

Така Dow Chemical ще спести близо един милиард долара на годишна база.

За да оправдае решението си, Управителният съвет на групата е посочил „множество фактори“, сред които „несигурността на финансовите пазари, невиждан спад в търсенето на химически продукти, световната рецесия и водените търговски преговори“.

Под последното вероятно се има предвид неуспялото придобиване на химическия производител Rohm and Haas, от който компанията се отказа миналия месец заради финансови проблеми. Dow Chemical все пак казва, че остава заинтересуван от тази сделка, която ще му позволи да диверсифицира продуктовото си портфолио.

В началото на декември изпълнителният директор на фирмата Андрю Ливърис отхвърли възможността за намаляване на дивидента на компанията. „Няма да скъсаме тази водеща нишка, не и под мое управление“, беше уверил той. През януари в интервю за Financial Times Ливърис вече не изключваше тази възможност. „На масата са всякакви варианти, включително преразглеждане на дивидента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още