IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията в Украйна се влошава все повече

Финансовият министър напусна поста си, а Fitch понижи кредитния рейтинг на държавния дълг

09:43 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ситуацията в Украйна се влошава все повече

Икономическата ситуация в Украйна става все по-тежка. Вчера финансовият министър Виктор Пинзеник подаде оставката си заради несъгласия с премиера Юлия Тимошенко относно бюджета и политиката. В същото време Fitch понижи оценката си за рейтинга на държавния дълг на страната, предава АР.

При напускането на кабинета Пинзеник заяви, че се оттегля заради отказа на правителството да намали разходите и да ограничи огромния бюджетен дефицит, пред който е изправена страната през тази година. През декември Пинзеник отказа да подпише Бюджет 2009, който бе одобрен от правителството и в който беше заложен бюджетен дефицит от 3 на сто от БВП.

Рейтинговата агенция Fitch пък редуцира оценката си за дългосрочния дълг в местна и чужда валута от B+ на B. „Това отразява увеличения риск от банкова и валутна криза в Украйна, породен от засилващото с напрежение във финансовата система и повишения риск относно способността на страната да приложи програмата за стабилизиране на МВФ“, се казва в официалното съобщение на агенцията.

Вчерашните събития се развиха на фона на нарастващата несигурност дали МВФ ще предостави още средства на Украйна. През ноември организацията се ангажира да отпусне 16,4 млрд. долара помощ на страната, като до момента са предоставени 4,5 млрд., а за останалите не е сигурно какво ще се случи заради неспособността на правителството да убеди Фонда, че парите ще бъдат използвани адекватно и съгласно изискванията.

Заради продължаващата нестабилност анализаторите очакват икономически спад от цели 5 на сто за Украйна през настоящата година. Опасенията за това се подсилват от засилващата се валутна криза – от юли насам паричната единица на Украйна се е обезценила с 46 на сто спрямо долара, а валутните резерви са се стопили с 24 на сто от август до края на януари и вече са 28,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още