IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът на Австралия одобри спасителен план за 27,3 млрд. долара

След продължителни дебати и отхвърляне на плана вчера, днес проектът е бил гласуван успешно

09:27 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът на Австралия одобри спасителен план за 27,3 млрд. долара

Австралийският парламент е приел спасителния план за икономиката на страната, предложен от правителството. Той е на стойност около 42 млрд. австралийски долара (27,3 млрд. американски долара) и беше обект на остри дебати в законодателния орган на страната, предава Marketwatch.com.

Проектът е получил одобрение днес, след като вчера беше отхвърлен от горната камара на парламента. Компромисът е бил постигнат заради съгласието от страна на правителството 1 млрд. австралийски долара да бъдат отпуснати за решаване на проблемите с речните корита.

Предложението е било на сенатора Ник Ксенофон, независим депутат, с чийто глас спасителният пакет е бил блокиран при предишното гласуване.

Планът предвижда държавата да извърши плащания в размер на 12,7 млрд. австралийски долара за хората с ниски и средни доходи, както и 28,8 млрд. за изграждане на училища, велосипедни алеи и проекти, свързани с околната среда. Цялата сума на пакета се равнява на около 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт за тази фискална година и 2 на сто от този за следващата.

След приемането на спасителния план основният борсов индекс в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,9 на сто до 3 545,70 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още