IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания официално в рецесия

През последното тримесечие на 2008 г. безработицата в Испания достигна 13,9 на сто, което е най-високо ниво в ЕС

16:52 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Испания официално в рецесия

Испанската икономика навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на 2008 г., показват предварителни официални данни, които потвърждават първата рецесия на страната от 15 години насам, съобщи АФП.

Икономиката се е свила с 1% през последното тримесечие на миналата година спрямо третото, когато бе отчетен спад с 0,2 на сто на тримесечна база. Приема се, че рецесия се наблюдава при два последователни периода на спад на икономиката.

Миналия месец испанската централна банка обяви оценката си, че БВП на страната се е свил с 1,1 на сто през четвъртото тримесечие.

Испания е сериозно засегната от световната криза заради си строителния сектор, който вече беше отслабен от свръхпредлагането и растящите лихви.

През януари правителството, което дълго време прогнозираше забавяне, но не и свиване на икономиката, обяви, че вече очаква спад на БВП с 1,6 на сто тази година при предишни предвиждания за растеж с 1%.

Отговорът на държавата на икономическите проблеми в страната беше план на стойност 11 млрд. евро инвестиции в инфраструктура, чрез който да бъдат създадени над 300 хил. работни места.

През последното тримесечие на 2008 г. безработицата в Испания достигна 13,9 на сто, което е най-високо ниво в ЕС, а правителството очаква тя да нарасне до 15,9 на сто тази година, след което да започне постепенно да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още