IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Агресивните и балансираните взаимни фондове в Европа с ръст през декември

През декември 2008 г. агресивните и балансираните фондове в Европа са привлекли повече средства, отколкото са били изтеглени от тях, докато консервативните са отчели спад

15:12 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Агресивните и балансираните взаимни фондове в Европа с ръст през декември

През декември 2008 г. агресивните и балансираните взаимни фондове в Европа са привлекли повече средства, отколкото са били изтеглени от тях, става ясно от съобщение на Европейската асоциация на управляващите дружества (EFAMA), изпратено до членовете на Българската асоциация на управляващите Дружества (БАУД). Активите на агресивните и на балансираните фондове са се увеличили съответно с 2,5 млрд. евро и с 3,8 млрд. евро през декември, докато консервативните фондове са отчели спад.

"Случилото се през декември 2008г., потвърждава окуражителните данни, наблюдавани само месец преди това", се казва още в съобщението на EFAMA.

Общо 22 асоциации на управляващи дружества са предоставили на EFAMA данни за нетните продажби и нетните активи на управляваните от тях фондове, което представлява над 97 на сто от общата стойност на активите на взаимни фондове от отворен и затворен тип.

Обобщените данни на EFAMA за декември 2008г. показват, че се наблюдава тенденция към рязко намаляване на изтеглените средства от взаимните фондове в периода октомври – декември 2008г. От данните става ясно още,че докато през октомври миналата година активите на взаимните фондове от отворен тип са намалели със 130 млрд. евро, през ноември тази цифра вече е била 8,4 млрд. евро, а през декември има най-малък спад за периода - 6,8 млрд. евро.

Данните на EFAMA за България показват, че през декември активите на взаимните фондове са намалели, като общата им нетна стойност е била 162 млн. евро. Според изследване на Investor.bg към средата на януари 2009 г. нетните активи на българските взаимни фондове възлизат на 159,77 млн. евро (312,48 млн. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още