IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасяват още банки в Ирландия

След национализацията на Anglo Irsih Bank правителството налива 7 млрд. евро, за да стабилизира други две финансови институции

08:01 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спасяват още банки в Ирландия

Ирландското правителство обяви ревизия в плановете си за спасяване на две от най-големите банки в страната. Предвижда се увеличаване на средствата, с които ще бъдат подпомогнати финансовите институции, за да могат те да продължат нормалното си съществуване.

В резултат на това Allied Irish Banks и Bank of Ireland ще получат по 3,5 млрд. евро, в замяна на което правителството очаква те да увеличат кредитирането, както и да понижат заплатите на ръководителите си. За момента не се предвижда държавата да поеме контрол върху финансовите институции, предава ВВС.

Сред другите договорености е двете банки да предприемат необходимите действия за ограничаване на просрочването на ипотеки и отнемането на жилища. Освен това срещу получената помощ банките дават възможност на държавата да назначава една четвърт от членовете на Бордовете на директорите им.

Финансовият министър на Ирландия Браян Лениън заяви, че „спасителните пакети би трябвало да гарантират позициите на банката с оглед продължаващата нестабилност на глобалните финансови пазари“.

„Държавата няма да получи обикновени акции в нито една от двете банки, но ще има опция за закупуване на акции за срок от пет години по предварително договорена цена, което осигурява потенциал за значителна възвръщаемост на вложените средства“.

През януари правителството на страната обяви, че планира да остави собствеността на Allied Irish Banks и Bank of Ireland в частни ръце. Това съобщение дойде скоро след национализирането на друга водеща банка в страната – Anglo Irish Bank, която беше спасена от фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още