IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За покупката на полската фондова борса ще се състезават четири чужди борси

През 2008 г. на полската фондова борса са се листвали 94 нови фирми

18:25 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
За покупката на полската фондова борса ще се състезават четири чужди борси

За участие в преговорите за покупка на мажоритарен пакет акции от полската държавна фондова борса Warsaw Stock Exchange (WSE) ще бъдат поканени четирима чуждестранни участника - NYSE Euronext, Nasdaq OMX Group Inc., London Stock Exchange Group Plc и Deutsche Boerse AG, съобщи зам.-министърът на финансите на Полша Михал Чижевски, цитиран от Bloomberg.

По думите на Чижевски ключов момент в преговорите ще бъде предложената цена за борсата. Важен фактор при избора ще бъде също стратегията за по-нататъшното разширение на дейността на WSE.

Полската държава възнамерява да продаде от 51% до 73,82% от акциите на WSE, оставяйки за себе си не по-малко от 25% плюс 1 акция.

През 2008 г. на полската фондова борса са се листвали 94 нови компании, което е втори резултат в Европа по този показател, след Лондонската борса, привлякла 99 нови емитента.

Варшавската борса, по данни на Bloomberg, се намира на 18-то място в Европа по пазарна капитализация на листваните на нея компании – общо 68 млрд. долара. На нея се търгуват книжата на 373 компании, включително 25 чуждестранни.

През 2007 г. WSE купи дял от румънския пазар за фючърси, като имаше интерес и към БФБ-София. Освен това през юли миналата година Варшавската борса придоби 25% от украинската борса Innex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още