IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС свиква спешна среща, обсъждат опасността от протекционизъм

Чешкото председателство изразява загриженост от затваряне на пазарите заради опасността от протекционистки настроения

16:10 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС свиква спешна среща, обсъждат опасността от протекционизъм

Страховете от надигащата се вълна от протекционизъм в Европа карат ротационния председател на ЕС – Чехия, да обяви план за неформална среща на лидерите на организацията до края на настоящия месец, съобщава ВВС.

Целта на събитието ще бъде обсъждане на зараждащите се протекционистки нагласи и изготвянето на координиран план за отговор на предизвикателствата на икономическата криза.

„В момента най-големият риск е рискът от протекционизъм“, смята чешкият финансов министър Мирослав Калушек.

Причина за притесненията стана френският план за спасяване на автомобилната индустрия, който е обезпокоителен за Европейската комисия. Той бе одобрен вчера, след което говорителят на институцията Джонатан Тод заяви, че „съществува поредица от опасения“ около плана и има необходимост той да бъде допълнително разяснен пред ЕК.

Вчера Франция обяви, че ще подпомогне големите автомобилопроизводители в страната с 6,5 млрд. евро под формата на спешни заеми. От пакета трябва да бъдат отпуснати по 3 млрд. евро на Peugeot-Citroen и Renault, докато Renault Trucks, която е собственост на Volvo, ще получи 500 млн. евро.

В замяна на капиталовата инжекция френският президент Саркози иска от компаниите единствено да не спират производството си. По време на свое изявление от миналата седмица обаче Саркози прикани френските компании да запазят местното си производство и да обмислят преместването на фабриките си от Чехия към Франция.

Това предизвика критики от страна на Чехия и представителите на страната започнаха да призовават за координирана европейска реакция срещу протекционистките възгледи на Саркози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още