IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно на Острова с ръст

Данните дават сигнал за съживяване на икономиката, макар че според експерти повишението може да остане само еднократно

14:54 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно на Острова с ръст

Продажбите на стоки на дребно във Великобритания са отбелязали ръст през януари, показват данните на браншовата организация на сектора British Retail Consortium. Голяма роля за това са изиграли големите намаления на цените, които са окуражили потребителите да правят покупки, съобщава ВВС.

Продажбите на дребно са нараснали с 1,1 на сто на годишна база, което е най-голямото увеличение от май 2008 година досега. Особено силно е повишението в продажбите на храни – 5,1 на сто. Те са и основният генератор на ръста на продажбите като цяло, тъй като реализираните нехранителни продукти са с 1,6 на сто по-ниска стойност.

От BRC предупреждават, че икономическите условия в страната остават лоши, а повишението на продажбите през януари може да остане само еднократно. Повод за това дават данните, че продажбите на облекло, обувки, стоки за бита и здравни продукти са отбелязали спад.

“Тези изненадващо добри данни дават известен повод за оптимизъм“, заявява Стивън Робъртсън от BRC. “Фундаментите обаче не са се променили. Страхът от безработица расте. Потребителското доверие е на рекордно дъно“, смята Робъртсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още