IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колебливите настроения от САЩ се пренесоха и на азиатските борси

Индексите на континента отбелязват разнопосочни движения, като "мечките" успяват да вземат превес

11:28 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Колебливите настроения от САЩ се пренесоха и на азиатските борси

Борсовата търговия в Азия днес се развива подобно на вчерашния нестабилен ход на събитията в САЩ. Основните двигатели на настроенията са слабите данни на водещите компании от региона, които успяват да надделеят над позитивните очаквания, свързани с дебатите около спасителния план за американската икономика.

Тази сутрин регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движеше с понижение от 0,2 на сто до 83,09 пункта, като съотношението между поскъпващите и поевтиняващите акции беше 4 към 5, съобщава Bloomberg. По този начин отстъплението на бенчмарка от началото на годината вече е 7,2 на сто.

"Мечите" настроения взеха превес на борсата в Токио за втори пореден ден. Този път спадът на Nikkei 225 дойде главно заради слабите резултати на най-голямата нефинансова компания в страната – Orix, чиято пазарна капитализация падна с близо 9 на сто и разочароващите данни, които публикува компанията Japan Steel Works. Това доведе до спад на Nikkei 225 от 0,3 на сто до 7 594,94 пункта.

На червено се търгуваха акциите и в Южна Корея, където Kospi падна с 0,3 на сто, както и на тихоокеанските пазари, като в Австралия бе отчетен спад от 0,6 на сто за S&P/ASX 200, а в Нова Зеландия NZX 50 FF Gross отстъпи с 0,6 на сто.

По обратния начин протече сесията в Китай, Хонконг и Тайван, тъй като инвеститорите се надяват на нови енергични мерки от страна на властите в Пекин за стабилизиране на китайската икономика. След данните за поредното сериозно забавяне на инфлацията в Китай основният индекс CSI 300 напредна с 1,3 на сто до 2 326,76 пункта.

Очакванията за правителствена намеса доведоха до пети пореден ръст на хонконгският индекс Hand Seng, който се повиши с 0,8 на сто до 13 880,64 пункта, докато в Тайван Taiex се повиши с 0,7 на сто.

Към момента в Индия и Индонезия основните индекси падат съответно с 0,6 и 0,8 на сто, в Тайланд търговията не води до изменение на SET, а в Сингапур Straits Times напредва с 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още