IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна удивена от мнението, че трябва да компенсира някого заради газа

Страната контрира изявлението на Медведев, че именно Украйна дължи компенсации на засегнатите от газовата криза

15:28 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна удивена от мнението, че трябва да компенсира някого заради газа

Украинската страна посреща с удивление заявлението на президента на Руската федерация за компенсиране на щетите на европейските страни поради прекратяването на доставките на руски природен газ в начало на януари 2009 г. през украинската газотранспортна система с оглед по-нататъшното му транспортиране през територията на нашата страна за европейските потребители.

Това се посочва в получено днес заявление в Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) от Министерството на външните работи на Украйна във връзка с направеното изявление от руския президент Дмитрий Медведев за компенсиране на засегнатите държави от газовата криза. Изявлението бе направено по време на визитата на президента Георги Първанов в Москва.

„Подобно емоционално заявление е непартньорски и неприятелски жест към Украйна и страните от Европейския съюз“, казват от украинското външно министерство.

В получения в МИЕ документ се посочва, че украинската страна настоятелно заявява, че няма никакви двустранни юридически задължения пред страните от Европейския съюз относно тяхното снабдяване с руски природен газ. Цялата отговорност за изпълнение на договорните задължения пред европейските потребители относно обемите и графиците на доставките на руски природен газ носи руската страна.

Вместо това, именно Русия в началото на януари 2009 г. едностранно и без предупреждение спря доставките на газ както към Украйна, така и към европейските страни през украинска територия. За този факт има неопровержими доказателства. Именно руската, а не украинската страна, едностранно прекрати изпълнението на украинско-руските договори и споразумения, постигнати през 2008 г. на най-високо ниво - ръководителите на държавите, правителства и стопанските субекти на Украйна и на Русия, пише в заявлението.

В хода на преговорите с Украйна руската страна игнорира подготвените проекти на двустранни документи, които трябваше своевременно да уредят всички въпроси за транзита на газ към европейските потребители, се казва още в писмото.

В текста се уточнява още, че Украйна не е извършвала несанкционирано отклоняване на газ и този факт еднозначно е удостоверен от Мисията от международни наблюдатели, която е работила в страната и е потвърден от евкомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Украинската страна уверява, че е спазвала и ще спазва нормите на международното право и принципите, приети в европейските страни, включително и по въпросите за сътрудничеството в газова сфера. Ние твърдо вярваме, че аналогична позиция на руските партньори ще помогне да избегнем в бъдеще ситуацията, подобна на случилата се през януари 2009 г., се казва в заявлението на Министерство на външните работи на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още