IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай иска МВФ да е по-строг с богатите държави

Пекин ще постави въпроси за затягане на контрола върху финансовия свят на предстоящата среща на Г-20

14:04 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай иска МВФ да е по-строг с богатите държави

Китай ще настоява Международният валутен фонд (МВФ) да предприеме по-строги мерки за контрол върху развитите държави, става ясно от проект на позицията на страната за предстоящата през април среща на Г-20.

По информация на Ройтерс на форума представителите на Пекин ще се обявят за предоставяне на повече права на развиващите се страни в рамките на МВФ и Световната банка. Освен това китайските власти призовават към по-стриктна регулация на хедж-фондовете и ограничаване на възможността за търговия на прекомерно голям ливъридж.

Позицията на Китай е, че счетоводните стандарти и кредитните рейтинги трябва да бъдат променени към удържане на процикличното поведение на финансовите институции, които кредитират и инвестират силно в добри времена, което води до прекомерни рискове.

„МВФ би трябвало да засили надзора върху макроикономическите политики на всички държави, особено на тези, чиито парични единици са важни резервни валути в света, и да осигури надзорна информация и препоръки за подобрение на ситуацията на редовните си членове“, се казва в позицията.

Към момента, макар да заема трето място по големина на икономиката си в света, Китай не играе значителна роля в дебатите за реформа на финансовите системи с оглед превенцията срещу бъдещи финансови кризи в подобен на настоящата мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още