IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия с нов министър на икономиката

Досегашният министър Михаел Глос, смятан за един от най-слабите членове в кабинета на Ангела Меркел, подаде неочаквано оставка

11:39 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия с нов министър на икономиката

Новият министър на икономиката на Германия вероятно ще бъде Карл-Теодор цу Гутенберг, съобщи DPA, позовавайки се на запознати източници.

Смяната на министрите на този пост става 8 месеца преди общите избори в страната, след като в събота сегашният министър Михаел Глос неочаквано обяви, че ще подаде оставка заради несъгласия с премиера на област Бавария и негов съпартийник Хорст Зеехофер.

Гутенберг е избран за член на парламента в Берлин през 2002 г.

Първоначално Зеехофер е отхвърлил оставката на Глос и е поискал той да остане на поста до след изборите на 27 септември, но после е променил мнението си.

Като другия възможен заместник на Глос Handelsblatt посочва финансовия министър на провинция Бавария Георг Фаареншон.

Михаел Глос е дал като мотив за оставката си своята възраст (64 години) и необходимостта от подновяване в партията му, пише Financial Times. Според запознати обаче той е разочарован от липсата на подкрепа от страната на Зеехофер.

Глос е смятан за един от най-слабите членове на правителството на Ангела Меркел. Въпреки че на хартия неговото министерство е отговорно за координирането на мерките срещу срива на икономиката, на практика Глос е изиграл малка роля в справянето с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още