IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците рискуват парите за спасителни планове да достигнат $9,7 трлн.

Сумата е достатъчна за изпращане на чек за 1430 долара до всеки човек по света

09:49 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американците рискуват парите за спасителни планове да достигнат $9,7 трлн.

Плановете на американския Конгрес за спасяване на американската икономика могат да доведат до задължения на правителството в размер на колосалните 9,7 трлн. долара, пише Bloomberg. Тези пари биха били достатъчни за изплащането на 90 на сто от всички отпуснати ипотечни заеми в САЩ.

Федералният резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) вече са отпуснали като заем и похарчили почти 3 трлн. долара през последните две години и заявяват готовност да предоставят още до 5,7 трлн. долара, в случай че това е необходимо. Очаква се тази седмица Сенатът да гласува пакет от мерки на стойност поне 780 млрд. долара, които са необходими на президента Обама за предотвратяването на по-дълбока рецесия.

Само този план, който трябва да бъде гласуван сега, 700-те млрд. долара, отпуснати по програмата за изкупуване на лоши активи от банките (т.нар. Програма TARP) и одобрените праз 2008 година данъчни отстъпки за 168 млрд. долара са сред одобрените от законодателите мерки. Останалите 8 трлн. долара се очаква да бъдат генерирани като разход под формата на кредитни програми и гаранции, повечето от които отпуснати от Фед и FDIC. От двете институции не са назовали имената на бенефициентите по въпросните кредити и гаранции, добавя Bloomberg.

„Виждаме как през задната врата на правителството изтичат пари така, както никога досега в историята на нашата страна“, заяви сенаторът от Северна Дакота Байрън Дърган през миналата седмица. „Никой не знае какво суми са излезли от Борда на Фед, на кого са отпуснати и за каква цел. Колко пари са излезли от FDIC? Колко от програмата TARP? Кога? Защо?“, попита Дърган.

Сумата на заетите от данъкоплатците средства има потенциала да възлезе на стойност две трети от целия брутен вътрешен продукт на САЩ за миналата година. Тя трябва да бъде насочена към спасяването на финансовата система, която е в тежка криза в продължение на вече 18 месеца. Разпределението на средствата към този момент е 1 трлн. долара за икономически стимули, около 3 трлн. за кредитиране и други разходи, както и други 5,7 трлн. под формата на споразумения за оказване на финансова помощ.

Колосалните 9,7 трлн. долара са достатъчни за изпращането на чек за 1430 долара до всеки мъж, жена и дете по света, показват изчисленията на Bloomberg. Тя надхвърля 13 пъти цената за САЩ на войната в Ирак и Афганистан и би могла да покрие почти всички ипотечни заеми в САЩ, които по официална статистика възлизат на 10,5 трлн. долара.

Само от 15 септември 2008 година досега кризата е заличила около 14,5 трлн. долара, или близо 33 на сто от пазарната капитализация на компаниите по света. Тя доведе до фалита на Bear Stearns и Lehman Brothers, както и до придобиването на Merrill Lynch от Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още