IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще има нов спасителен план за Америка на стойност най-малко $780 млрд.

Планът обаче продължава да се посреща със силен негативизъм от републиканците

11:38 | 07.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще има нов спасителен план за Америка на стойност най-малко $780 млрд.

Демократите в Американския сенат обявиха, че са постигнали компромис, събиращ достатъчно гласове, за да се приеме план за възстановяване на икономиката на стойност най-малко 780 млрд. долара, предаде AP. Планът се подготвя под натиска на новоизбрания президент Барак Обама и на фона на силно негативните данни за безработицата в страната.

Обама вече беше обявил, че се надява въпросният нов спасителен икономически план да бъде приет най-късно до 16 февруари.

След дълги разисквания най-накрая е достигнато до споразумение за орязване на предвидените с течение на времето допълнителни разходи, които вдигнаха стойността на подготвяния план до около 920 млрд. долара.

Въпреки това част от сенаторите републиканци остават враждебно настроени към планираните мерки. Според сенатор Джон Маккейн, бивш кандидат на републиканците за президентския пост, ако текстът бъде приет, това ще бъде „доста лош ден за Америка“. Лидерът на републиканската партия Мич Макконъл пък отказа да подкрепи компромиса за понижаване на разходите с аргумента, че дори и с тях, планът ще е на стойност 827 млрд. долара.

Според близък до демократите източник намерението на Сената е да запази стойността на предвидените харчове на нива около 800 млрд. долара.

Няколко сенатори демократи уточниха, че разпределението на средствата от плана ще е следното: 58% ще са за инвестиции в различни сектори (енергетика, образование, здравеопазване и др.), а 42% ще бъдат насочени към стъпки за намаляване на данъците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 07.02.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още