IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в Унгария пада с 23% през декември

Сривът в индустриалното производството на страната е близо два пъти по-силен от консенсусните прогнози на анализаторите

20:00 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Унгария пада с 23% през декември

Индустриалното производство в Унгария бележи спад за декември от 23,3% спрямо същия месец на предходната 2007 г., показват данни на статистическия институт на страната, цитирани от Marketwatch.

На месечна база понижението е с цели 14,6%.

Сривът в индустриалното производството на страната е близо два пъти по-силен от консенсусните прогнози на анализаторите. Понижението се дължи както на рязкото свиване на износа, така и на понижение във вътрешното търсене.

Следващата седмица се очаква да бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на Унгария за четвъртото тримесечие на миналата година, като очакванията са той да отбележи спад от поне 1% на годишна база. Анализатори на Danske Bank прогнозират свиване на БВП на страната от 1,5% за периода октомври-декември.

През седмицата унгарският форинт падна на рекордно ниско ниво спрямо еврото.

Унгарската икономика бе силно засегната ог световната финансова криза, като през октомври миналата година страната се обърна към Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка, привличайки финансиране в размер на 25 млрд. долара.

Задлъжнялостта на домакинствата е един от големите проблеми на страната, тъй като възлиза на около 30% от брутния вътрешен продукт, а задълженията са основно в чужда валута. Рязката обезценка на форинта през последните месеци допълнително увеличава дълговото бреме.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още