IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в САЩ с най-рязък скок от 35 години

През януари нивото на безработица се повишава до 7,6%

16:15 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ с най-рязък скок от 35 години

Нивото на безработица в САЩ през януари се повишава до най-високото си ниво за последните 17 години, скачайки до 7,6 на сто. Като цяло за първия месец на годината 598 хил. американци са изгубили работата си, което е най-големият брой от декември 1974 година досега.

Данните за пазара на труда, които бяха оповестени от трудовото ведомство на страната показват, че все още не се наблюдават никакви сигнали за преодоляване на рецесията. Месец по-рано нивото на безработица беше 7,2 на сто, а работата си са изгубили 597 хил. души, показват ревизираните оценки.

Статистиката сочи, че от декември 2007 година досега без работа са останали цели 3,57 млн. американци, като това е най-слабото представяне на пазара на труда от края на Втората световна война досега, предава Bloomberg. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ниво на безработица от 7,5 на сто.

От данните става ясно, че от фабриките са освободени 207 хил. служители, което не се е случвало от 1982 година насам. В сектора на строителството работата си са изгубили 110 хил. работници, а в сектора на услугите съкращенията възлизат на 279 хил. души.

На фона на това в публичния сектор са били назначени 6 хил. служители, след като през декември са били съкратени 10 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още