IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's понижи рейтинга на Toyota за пръв път от десетилетие

Автомобилният гигант отчете загуба от 1,8 млрд. долара за последното тримесечие, утроява прогнозата си за годишен отрицателен резултат

09:20 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи рейтинга на Toyota за пръв път от десетилетие

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service понижи рейтинга на японския автомобилен гигант Toyota. Сред основните причини за това е фактът, че компанията е на път да отбележи първа консолидирана загуба от оперативна дейност в историята си, съобщава Ройтерс.

Редукцията на рейтинга по необезпечения дългосрочен дълг на Toyota е с една стъпка - от най-високото ниво Ааа до Аа1, и идва след предупреждението от декември, че е възможно понижаване на оценката на компанията.

Така и последната японска фирма с възможно най-високия рейтинг на Moody's вече загуби високата си оценка заради икономическата криза.

Понижението е първата редукция на Moody's по отношение на кредитния рейтинг на Toyota от 1998 година насам. Размерът на дълга на компанията, който ще бъде повлиян от оценката, е 19 млрд. долара.

В официалното съобщение на рейтинговата агенция се казва, че понижението е било „предизвикано от значително влошената рентабилност на Toyota, която се дължи на негативния характер на условията, в които оперира глобалната автомобилна индустрия“.

След края на днешната търговска сесия на борсата в Токио от Toyota обявиха и резултатите от последното тримесечие на 2008 година. Те показаха, че за периода октомври-декември, което се явява трето тримесечие на финансовата година в Япония, компанията е регистрирала загуба от 164,7 млрд. йени (1,81 млрд. долара). Година по-рано Toyota е отчела печалба от 458,6 млрд. йени.

Японският гигант отчита и значителен спад на приходите, които намаляват с 28,4 на сто до 4,8 трлн. йени. Това кара ръководителите на компанията да утроят очакванията си за загуба през финансовата година до 31 март от 150 на 450 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още