IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа затвориха разнопосочно

Повечето индекси приключиха на червено заради опасения, че потребителските разходи продължават да се свиват

19:58 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа затвориха разнопосочно

Борсовата търговия в Европа приключи разнопосочно, като на повечето пазари мечките успяха да вземат минимален превес. Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,2 на сто до 194,22 пункта, макар през целия ден да се движеше с по-голямо понижение.

В основни двигатели на пазарните настроения се превърха разочароващите резултати на някои от водещите компании в Европа като Swiss Re и Unilever. Те показаха, че потребителските разходи продължават да се понижават, а финансовите компании не успяват да се справят напълно с предизвикателствата на кризата, коментира Bloomberg.

Днес в Германия индексът DAX регистрира ръст от 0,4 на сто до 4 510 пункта, заличавайки загуба от началото на сесията. С повишена пазарна капитализация днес приключиха общо 23 от попадащите в показателя 30 дружества, като лидер по поскъпване стана Infineon Tech, чийто акции повишиха стойността си с 10 на сто.

Във Великобритания FTSE 100 добави минималните 0,01 на сто до 4 229 пункта, основно заради ралито в САЩ, което съвпадна с последните минути на британската сесия. Инвеститорите на Острова не приеха с особен ентусиазъм днешното решение на Английската централна банка да понижи лихвения процент до 1,0 на сто и негативизмът преобладаваше почти през целия ден.

На червено приключи сесията във Франция, където САС 40 падна с 0,1 на сто до 3 066 пункта, както и в Испания и Италия, където загубите на IBEX и MIB30 възлязоха съответно на 0,7 и 0,01 на сто.

По-значителен спад имаше в Швейцария, където SMI падна с 2,3 на сто до 5 107 пункта, за да достигне на-ниското си ниво за последните пет години.

На борсите в Централна и Източна Европа движенията на индексите бяха по-резки и също така разнопосочни. В Румъния BET напредна с 1,9 на сто до 2 241 пункта, в Хърватска CROBEX се повиши с 0,5 на сто, а в Полша WIG се повиши с 0,4 на сто.

По обратен начин премина сесията в Унгария, където BUX падна с 1,7 на сто до 11 691 пункта. Чешкият бенчмарк PX50 се смъкна с 2,7 на сто, а турският ISE 100 – с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още