IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страх от национализация доведе до исторически спад на Bank of America

Акциите на банката губят над 12 на сто до най-ниската си стойност от 1984 година

18:42 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Страх от национализация доведе до исторически спад на Bank of America

Най-голямата банка в САЩ – Bank of America, попадна под масирани разпродажби и акциите й се срутиха до най-ниската стойност в историята. В началото на днешната сесия в Ню Йорк книжата на компанията отстъпваха с 12 на сто до 4,15 долара за брой, като това ниво не е достигано нито веднъж от 1984 година, съобщава Bloomberg.

Според анализатори разпродажбите, които продължават вече шеста поредна сесия, се дължат на страховете от национализация на банката. Опасенията за такова развитие на ситуацията набират все по-голяма сила и се дължат на факта, че дори правителствената помощ от 138 млрд. долара не води до повишаване на доверието в способността на институцията да се справи с трудностите.

Силният натиск по позицията идва в момент, когато държавата налива 20 млрд. долара като свеж капитал в банката и обяви готовност да поеме гаранции за евентуални загуби в размер на 118 млрд. долара от операции с ипотечни и корпоративни облигации и деривативни инструменти. По-рано Bank of America получи и 25 млрд. долара от държавата и заради придобиването на Merrill Lynch.

„Вашингтон проявява нерешителност, докато акциите на банките се насочват към нулата“, смята независмият банков анализатор Нанси Буш, предава Bloomberg. Търговията се движи от спекулации, че правителството може да национализира Bank of America и някои от другите кредитори като част от плана за стабилизиране на финансовата система, смята тя.

Удари понася и позицията на Citigroup, чийто акции се обезценяват с над 8 на сто до 3,38 долара за акция днес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още