IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна волатилна сесия в САЩ, индексите напреднаха*

След първоначалния спад инвеститорите започнаха масирани изкупувания и заличиха загубите

19:30 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна волатилна сесия в САЩ, индексите напреднаха*

Борсовата търговия в САЩ стартира без ясна посока, като мечките успяха да вземат известен превес в началото на сесията. Постепенно обаче търговията се стабилизира и индексите поеха рязко нагоре. След загуби от по около 1,5 на сто в началото, борсовите индикатори приключиха с повишения

В двигатели на търговията се превърнаха поредните слаби данни за американската икономика. Днес от трудовото министерство на САЩ обявиха, че молбите за получаване на помощ при безработица са се увеличили отново и са достигнали 26-годишен връх. През последната седмица общо 626 хил. души са попълнили заявление за помощ, което не се е случвало от 1983 година насам, предава АР.

В началото на сесията тази новина успя да надделее над позитивния знак, даден от доклада за производителността на американската икономика през последните три месеца на 2008 година. Тя се е повишила с 3,2 на сто, което надвишава предварителните прогнози на анализаторите.

Инвеститорите явно започват да пренебрегват лошите сигнали и без фундаментална причина индексите буквално подскочиха. Според анализатори пазарите все по-често игнорират негативните новини или не се влияят в голяма степен от тях, което може да се приеме като сигнал, че психологията на постепенно се променя.

След първоначалната загуба до нива под 7 845 пункта, в средата на сесията индексът на сините чипове Dow Jones рязко премина границата от 8 000 пункта. Индикаторът приключи сесията с ръст от 1,34 на сто (106,41 пункта) до 8 063,07 пункта. От всички 30 компании в индекса 24 успяха да повишат пазарната си капитализация днес.

Широкият борсов индекс S&P 500 отчете по-категоричен ръст, повишавайки се с 1,64 на сто до 845,85 пункта. Цели 399 от попадащите в бенчмарка 500 дружества повишиха цената си спрямо вчера. Технологичният индекс Nasdaq Composite пък напредна с 2,06 на сто до 1 546 пункта.

*Актуално към 23:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още