IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch понижи кредитния рейтинг на Русия

Дългосрочният държавен дълг на страната вече е едва две стъпки над нискокачествените "junk" облигации

15:20 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи кредитния рейтинг на Русия

Рейтинговата агенция Fitch понижи оценката на държавния дълг на Русия, изтъквайки опасенията си за нестабилност заради изтичането на валутните резерви на страната и острия спад в цената на петрола.

Дългосрочният рейтинг на правителствените облигации беше смъкнат до ВВВ, което е едва две нива над считаните за нискокачествени облигации (junk bonds). Подобна стъпка вече беше предприета от Standard&Poor's през декември. Въпреки изострянето на кризата Русия остава единствената страна от Г-8, чийто рейтинг е понижен.

„Понижаването отразява негативното влияние от падането на цените на суровините и нестабилността на глобалните капиталови пазари, които поставиха руските банки и компании в трудна ситуация за рефинансиране на външните си задължения, както и трудностите, пред които се изправя Русия в провеждането на необходимите корекции на икономическата политика“, се казва в официалното съобщение на Fitch.

Валутните резерви на Русия са се стопили с над 210 млрд. долара от юли насам заради опитите на централната банка да защити валутния курс на страната и изострянето на страховете относно влошаващата се икономика от страна на нинвеститорите, коментира FT.

От август насам рублата е поевтиняла с 27 на сто, а цената на петрола, който е основният експортен продукт на страната, се срути с близо 70 на сто.

Решението на Fitch поставя централната банка в трудна позиция и я изправя пред засилен натиск за вдигане на лихвите с цел повишаване на курса на рублата. В същото време обаче икономиката има нужда от разхлабване на монетарната политика, за да се даде стимул за преодоляване на най-тежката криза в страната от 1998 година насам.

„Смятаме, че лихвите задължително трябва да бъдат повишени с 250 базисни пункта, ако властите искат да защитят настоящите нива на рублата“, заявява Нийл Шеринг от Capital Economics.

Според Fitch „монетарната и валутна политика остават предизвикателство пред централната банка с оглед на това дали тя ще продължи да използва валутните резерви за подкрепа на рублата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още