IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови сигнали за слабост в икономиката на Стария континент

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 1,4 на сто за година, свиването в сектора на услугите продължава

12:50 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нови сигнали за слабост в икономиката на Стария континент

Днес бяха публикувани поредните данни, сигнализиращи слабостта на икономиката на еврозоната в борбата й с глобалната криза. Негативните новини дойдоха от едни от най-чувствителните индикатори за състоянието на водещите държави – продажбите на дребно и сектора на услугите.

През последния месец на 2008 година индексът на продажбите на дребно в еврозоната е останал без изменение спрямо ноември, въпреки големите коледни и новогодишни разпродажби. Спрямо декември 2007 година показателят е отбелязал спад от 1,6 на сто, а за 2008 година като цяло понижението в продажбите на дребно възлиза на 1,4 на сто.

Спадът в продажбите индикира проблемите, пред които са изправени потребителите заради икономическата криза. Безработицата в еврозоната расте, производството намалява и все повече домакинства изпитват трудности с обслужването на задълженията си. Силно затегнатите условия за кредитиране също допринасят за засилване на негативните ефетки.

Днес стана ясно още, че секторът на услугите, който е основен за икономиката на еврозоната, е отбелязал нов спад. Окончателната стойност на PMI индекса за непроизводствената сфера за януари е 42,2 пункта, като предварителните оценки бяха за 42,5 пункта. Месец по-рано показателят е бил съвсем малко по-нисък – 42,1 пункта.

Ревизиите за Германия и Франция също са довели до понижаване на стойността на индекса, който е на ниво от съответно 45,2 и 42,6 в двете страни. Нива на показателя под 50 пункта се тълкуват от анализаторите като сигнал за свиване на сектора.

Всичко това увеличава вероятността утре да станем свидетели на поредната редукция на лихвения процент в еврозоната. Към момента неговата стойност е 2 на сто, като преобладават прогнозите утре нивото му да бъде смъкнато на 1,5 на сто.

Въпреки това понижението не е сигурно, тъй като президентът на Европейската централна банка заяви преди седмица, че „следващото важно заседание на институцията ще се състои през месец март“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още