IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама се опитва да избегне търговската война

Президентът на САЩ е готов да изключи от спасителния план мерките, които поставят заплаха от вълна на протекционизъм

08:58 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама се опитва да избегне търговската война

Американският президент Барак Обама е готов да се откаже от част от мерките, предвидени в спасителния план за икономиката на страната, тъй като те бяха приети от Европейския съюз и Канада като заплаха за световната търговия.

Клаузата „купувай американското“, която беше залегнала в пакета от стабилизиращи мерки на стойност 800 млрд. долара предизвика вълна от недоволство и предупреждения, че заради нея може да се стигне до вълна от протекционизъм и търговски войни.

Тази клауза предвижда в проектите, финансирани с пари от спасителния план, да бъдат влагани единствено желязо, стомана и компоненти, произведени в САЩ. ЕС определи това като „възможно най-лошия сигнал“ и заплаши, че ще отнесе въпроса към Световната търговска организация в случай, че клаузата не отпадне от окончателния вериант на плана.

В момента спасителния пакет се обсъжда от Сената, след като получи одобрението на Камарата на представителите.

Опасенията на ЕС, към които се присъедини и Канада, накараха новия президент да направи изказване, в което Обама заяви, че не желае в плана да бъдат включени никакви мерки, които биха предизвикали протекционизъм в момент, когато обемът на световната търговия намалява, предава ВВС.

„Смятам, че трябва да направим сигурно това, че нито една от включените в плана мерки няма да доведат до започването на търговска война“ е казал Обама пред АВС. В изказване за FOX пък президентът на САЩ заяви, че смята за грешка в момент на спад в търговията да се изпраща сигнал, който да се приема сякаш Америка гледа само собствения си интерес и не се интересува от световната търговия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 25.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още