IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Япония ще изкупува акции от банките

Институцията няма поле за понижение на лихвения процент и търси други алтернативи за повишаване на ликвидността на пазара

08:49 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Япония ще изкупува акции от банките

Централната банка на Япония обяви планове за изкупуване на акции на стойност 1 трлн. йени (11,1 млрд. долара) от активите на финансовите институции в страната. Целта на този ход е подобряване на ликвидността на банките и повишаване на ликвидността във финансовата система.

Институцията ще придобива акции до април 2010 година, съобщи гуверньорът Масааки Ширакава. Подобна програма не е безпрецедентна за Япония, като последната такава беше прекратена преди около четири години, пропомня Bloomberg. Банката ще може да разполага с акциите поне до март 2012 година.

Сред причините за намесата на банката е рекордният спад на основният борсов индекс в страната Nikkei 225. Заради него някои от водещите японски банки като Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group регистрираха понижени печалби и бяха принудени да вземат рестриктивни мерки по отношение на кредитирането.

Централните банкери вече направиха опит за стабилизиране на ситуацията с понижение на лихвения процент до едва 0,1 на сто, но това не дава необходимите резултати. Освен това институцията започна програма по изкупуване на корпоративни облигации, с което отново се цели подобряване на условията на кредитния пазар.

Сред мотивите на централната банка се казва, че закупуването на акции „цели да подкрепи бъдещите усилия на финансовите институции да ограничат пазарния риск от притежаването на акции и по този начин да се осигури стабилност за финансовата система“.

Изчисленията показват, че срещу планираните 1 трлн. йени държавата би могла да придобие по-малко от 0,4 на сто от капитала на компаниите, попадащи в индекса Topix или 0,6 на сто от тези, включени в Nikkei.

След днешната новина Nikkei 225 напредна силно с 2,7 на сто, но до края на сесията изгуби инерцията си и завърши със спад от 0,6 на сто до 7 825,51 пункта. През 2008 година бенчмаркът се срути с 42 на сто, а само от началото на тази се движи с понижение от още близо 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още