IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция разкри подробности около икономическия пакет от стимули

Правителството планира да стартира в рамките на следващите две години проекти, които са били планирани за следващите пет до десет години

17:05 | 02.02.09 г.
Франция разкри подробности около икономическия пакет от стимули

Френският премиер Франсоа Фийон разкри днес серия от мерки на стойност 26 млрд. евро, които имат за цел да съживят икономиката на страната, съобщи AP.

В изказване след съвещание на министрите Фийон е казал, че правителството ще реагира на глобалната икономическа криза, като стартира в рамките на следващите две години проекти, които са били планирани за следващите пет до десет години. Той призова за „спешна национална мобилизация“ по 1 000 проекта в цялата страна.

Планът предвижда инвестиции от 4 млрд. евро от страна на държавните компании в енергетика, железопътен транспорт и пощенските услуги и 11 млрд. евро преки инвестиции на правителството. Други 11 млрд. евро ще бъдат инжектирани в икономиката чрез данъчни облекчения.

Предвижда се 1,9 млрд. евро от инвестициите да бъдат насочени към строителство и реновиране на жилища, а 870 млн. евро за транспортни проекти. Планът предвижда също и инвестиции от 713 млн. евро в системата за висше образование.

Държавата ще инвестира също 80 млн. евро за реновиране на затвори и съдилища, както и 220 млн. евро в нови проекти във военни бази. Други 100 млн. евро ще бъдат вложени в исторически забележителности в страната като реновиране на катедралата „Парижката Света Богородица“.

По-рано днес финансовият министър на страната Кристин Лагард каза, че Франция ще влезе в рецесия „в един момент“. Според Лагард пакетът от стимули няма да е достатъчен, за да компенсира влиянието на глобалното забавяне тази година. „Бих била много изненадана, ако имаме положителен икономически ръст през 2009“, е казала тя, цитирана от BBC.

От Международния валутен фонд прогнозираха свиване на френската икономика от 1,9% тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още