IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството на Казахстан национализира най-голямата банка в страната

Руската Сберканк може да купи акции на банка БТА

11:53 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на Казахстан национализира най-голямата банка в страната

Правителството на Казахстан одобри предложението на държавната Агенция за регулиране и надзор на финансовите пазари и организации за покупката на 78,14% от капитала на банка БТА от държавния Фонд за национално благосъстояние „Самрук-Казина”, съобщи K2Kapital. При това за допълнителна капитализация на банката правителството предвижда да отдели 1,75 млрд. долара.

В същото време, съгласно решение на Агенцията за финансов надзор, е отстранен от длъжност председателят на съвета на директорите на банка БТА Мухтар Аблязов. В мотивите на държавния регулатор се посочва, че действията на Аблязов не съответстват на интересите на вложителите и на кредиторите на банката и изискванията на действащото законодателство.

Освен това, по думите на премиера на Казахстан Карим Масимов, фондът „Самрук-Казина” започва преговори с потенциални стратегически инвеститори за преотстъпване на част от пакета акции на банка БТА.

По-конкретно, по предварителна информация, руската Сберканк може да купи акции на банка БТА. Според някои източници представители на мениджмънта на Сбербанк днес са излетели за Казахстан за преговори за покупка, вкл. и за 100% от акциите на банката.

След банка БТА още една казахстанска банка - „Алианс банк”, е предложила да бъде национализирана, като държавата придобие 76% от акциите й.

През ноември 2008 г. правителството на Казахстан предложи на четирите най-големи банки в страната, между които и БТА, да им помогне с обща сума в размер на 4 млрд. долара, която може да им бъде предоставена за сметка на изкупуване от държавата на техните обикновени и привилегировани акции или като заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още