IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия в ЕС през 2011 г., ако се кандидатира за членство

Евентуални преговори ще са улеснени от членството на страната в Европейската икономическа общност

23:07 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия в ЕС през 2011 г., ако се кандидатира за членство

Две исландски партии преговаряха днес за създаването на ляво правителство, а в същото време представители на ЕС заявиха, че страната може бързо да бъде приета в съюза, ако реши да се кандидатира, съобщи Ройтерс.

Въпреки че Исландия дълго време беше предпазлива по отношение на влизането в ЕС, подкрепата за тази идея нарасна след срива на икономиката миналата година заради милиардите долари външен дълг, натрупани от амбициозните, но сега фалирали исландски банки.

Протестите, свързани с кризата, доведоха до оставката на правителството. Премиерът Геир Хаарде от Партията на независимостта напусна поста си в понеделник.

Сега социалдемократите и лявата зелена партия преговарят за нов правителство, което да управлява страната до предсрочните избори през пролетта.

В същото време еврокомисарят по разширяването Оли Рен е заявил пред Guardian, че Исландия може да получи бързо разрешение за влизане в ЕС. “Ако Исландия кандидатства скоро и преговорите се водят бързо, Хърватска и Исландия може да се присъединят заедно към ЕС“, е казал той. Хърватска се надява да приключи преговорите за присъединяване по-късно тази година и да реално да се включи в ЕС през 2011 г.

Говорител на Рен е пояснил, че влизането на Исландия в ЕС ще бъде улеснено от членството на страната в Европейската икономическа общност, която освен Исландия и 27-те страни членки на ЕС включва още Лихтенщайн и Норвегия.

Проблем при преговорите може да бъде въпросът за достъпа до богатите на риба води на Исландия. Рибарството е жизненоважно за икономиката на страната и Исландия не е склонна да дели териториалните си води.

Двете преговарящи партии са се споразумели, че една от основните им задачи е да разпуснат ръководството на централната банка, което е силно критикувано за неуспеха си да предотврати кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още