IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Буш направил най-богатите американци още по-богати чрез данъчни облекчения

Демократите може да използват новите данни като аргумент за искането да увеличат данъчната ставка върху капиталовите печалби

22:21 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Буш направил най-богатите американци още по-богати чрез данъчни облекчения

Средното ниво на данъците, плащани от 400-те най-богати американци, се е понижило с една трета до 17,2 на сто за първите шест години от управлението на президента Джордж Буш, а средният им доход се е удвоил до 263,3 млн. долара, показват данни на IRS, цитирани от Bloomberg.

Нивото от 17,2 на сто на данъците през 2006 г. е било най-ниското, откакто IRS започва да прави проучване на 400-те най-големи данъкоплатци в страната през 1992 г. На коригирана спрямо инфлацията база обаче 400-те най-богати американци са платили през 2006 г. повече данъци, отколкото за всяка друга година от 2000 г.

Понижението на данъчното ниво от 22,9 на сто през 2001 г. се дължи главно на стремежа на вече бившия президент Буш да намали данъчната ставка върху повечето капиталови печалби до 15 на сто през 2003 г.

Капиталовите печалби са представлявали до 63 на сто от брутния доход на 400-те най-богати американци през 2006 г., или общо 66,1 млрд. долара. Като цяло общият им брутен доход за годината е бил в размер на 105,3 млрд. долара, което е най-голямата сума от последните години, за които IRS има данни.

“Големият ръст на доходите за тази група очевидно се дължи на капиталовите печалби, макар че рязко се увеличават и доходите от дивиденти и лихви”, коментира Дийн Бейкър, един от директорите на Центъра за икономическа политика и проучвания във Вашингтон. Той допълва, че те са реализирали по-голямата част от печалбата благодарения на по-ниските данъчни ставки.

Данните може да дадат доводи на демократите, които искат да увеличат данъка върху капиталовите печалби въпреки кризата, която води до повече загуби от капиталовия пазар, отколкото печалби.

Президентът Барак Обама заяви по време на кампанията си, че ще увеличи тази данъчна ставка. Той иска данъчното ниво да достигне 20 на сто за семействата, които имат доход над 250 хил. долара, като в същото време стремежът му е да облекчи данъчното бреме за малкия бизнес.

Според Бейкър обаче Обама няма да бърза засега да предприеме тези действия заради очакваната негативна реакция на републиканците и на фондовия пазар. Затова анализаторът очаква това да стане в края на тази или началото на следващата година.

Общо 400-те най-богати американци са платили данъци в размер на 18,1 млрд. долара през 2006 г., което е най-високо ниво за 15-те години, откакто се прави прочуването, като делът им е бил 1,77 на сто от всички данъци върху доходите, платени в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още