IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов ръст на безработицата в еврозоната

Нивото на показателя скача до 8 на сто през декември, в ЕС-27 също се наблюдава ръст

13:06 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов ръст на безработицата в еврозоната

Безработицата в еврозоната се увеличава отново през декември, показват публикуваните днес данни на Евростат. През последния месец на годината нивото на показателя за 15-те страни, които са въвели еврото като единна валута, е 8 на сто, след като месец по-рано статистиката отчете 7,9 на сто.

Спрямо декември 2007 г. повишението на безработицата е с 0,8 процентни пункта, след като тогава нивото й е било 7,2 на сто. Най-голяма е безработицата в Испания (14,4 на сто), а най-ниска – в Холандия (2,7 на сто).

За Европейския съюз като цяло също се наблюдава увеличение на безработицата. От 7,3 на сто през ноември тя се увеличава на 7,4 на сто през декември.

През последната година в девет от страните-членки на ЕС се наблюдава спад на безработицата, а в 14 – ръст. Най-голямото понижение е регистрирано в Полша (от 8,2 на 6,5 на сто), а най-силният ръст – в Испания – от 8,7 на 14,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още