IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И борсите в Азия поеха надолу

Настроенията в региона бяха негативни, макар повечето водещи индекси да приключиха търговията с повишения

11:24 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
И борсите в Азия поеха надолу

Негативизмът от вчерашната борсова сесия в САЩ се пренесе и върху азиатските пазари, макар част от основните индекси да приключиха търговията с повишения. Разпродажбите бяха водени от финансовия сектор и технологичните компании, които през последните дни са основни двигатели на търговията.

За песимизма сред инвеститорите повлияха и негативните данни за състоянието на една от водещите икономики в региона – Япония. Днес стана ясно, че промишленото производство в страната е отбелязало рекорден спад за втори пореден месец, а безработицата се е увеличила значително.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се смъкна с 1,6 на сто до 83,36 пункта тази сутрин, което му донесе месечен спад от 7 на сто, макар през предходните три сесии да беше отбелязан ръст от 5,8 на сто. Така бенчмаркът продължава спада си от миналата година, която му донесе понижение от 43 на сто.

В Япония Nikkei 225 изгуби 3,1 на сто днес до 7 994,05 пункта, което обаче не успя да заличи ръста от предходните дни и за седмицата индексът спечели 3,2 на сто. Въпреки това основният японски бенчмарк изгуби 10 на сто през първия месец на новата година.

Спад от 0,4 на сто отбеляза основният индекс в Южна Корея Kospi, който приключи днешната сесия на ниво 1 162,11 пункта. За настроенията при търговията в страната допринесе новината, че Северна Корея е прекратила военното си споразумение с правителството на Южна Корея.

Днес в Хонконг Hang Seng успя да се повиши с 0,9 на сто до 13 278,21 пункта, макар в началото на търговията да се движеше с понижение от 1,9 на сто. Като цяло за седмицата, която е първа от годината на Бика по Лунния календар, донесе на индекса ръст от 5,6 на сто. За целия януари обаче Hang Seng се е смъкнал със 7,7 на сто.

На тихоокеанските борси днес властваше умерен оптимизъм. В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,4 на сто до 3 540,70 пункта, а на борсата в Нова Зеландия NZX 50 FF Gross напредна с 0,15 на сто до 2 774,14 пункта.

До момента в Тайланд SET се движи с ръст от 0,4 на сто. Повишения се наблюдават и в Индия и Индонезия, където Sensex добавя 1,5 на сто, а Jakarta Composite напредва с 0,6 на сто. В Сингапур пък разпродажби понижават Straits Times с 1,1 на сто.

Днес борсова сесия отново нямаше в Китай и Тайван, където пазарите останаха затворени цяла седмица заради празненствата за новата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още