IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван спад на отпуснатите кредити в Австралия

Данните увеличават натиска върху централната банка да намали лихвите на срещата си следващата седмица

10:25 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван спад на отпуснатите кредити в Австралия

Отпуснатите от австралийските банки кредити неочаквано са намалели през декември за първи път от 1992 г. насам, след като заемите за компаниите са се понижили, което увеличава натиска върху централната банка да свали лихвите, съобщи Bloomberg.

Общо заемите, отпуснати от банките и други финансови компании, са намалели с 0,3 на сто спрямо ноември при очаквания за ръст с 0,5 на сто. На годишна база кредитирането се е увеличило с 6,7 на сто, което е най-слаб ръст от април 1994 г.

Минните компании BHP Billiton и Rio Tinto Group са сред тези, които са съкратили инвестициите си и са уволнили служители, с което се увеличават сигналите, че австралийската икономика е вероятно да навлезе в рецесия за първи път от близо две десетилетия. От началото на септември основната лихва в страната е намалена с 3 процентни пункта до 4,25 на сто и според инвеститори ще бъде понижена с още един процентен пункт следващата седмица.

Бенчмаркът S&P/ASX 200 падна с 0,7 на сто до 3500,9 пункта, с което понижението му за месеца става 6 на сто.

Ако централната банка намали според очакванията лихвата до 3,25 на сто на срещата си на 3 февруари, това ще бъде най-ниското й ниво от 60-те години на миналия век.

През декември кредитите за бизнеса са намалели с 1,1 на сто, което е най-големият спад от 1992 г. Компаниите преразглеждат плановете си за разширение на дейността предвид спада в търсенето както на външните, така и на вътрешния пазар.

Кредитите за потребителите, без тези за жилищата, са паднали също с 1,1 на сто спрямо ноември. Ипотечните кредити са се увеличили с 0,4 на сто на месечна и 7,6 на сто на годишна база, най-слаб ръст от 1983 г.

През третото тримесечие австралийската икономика е нараснала с 0,1 на сто – най-слаб темп на увеличение от 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още