IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ отпуска още 50 млрд. лири от данъците на британците в борбата с кризата

Ръководителят на банката Марвин Кинг има желание да бъдат изкупени корпоративни облигации и пролемни активи

19:12 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ отпуска още 50 млрд. лири от данъците на британците в борбата с кризата

Английската централна банка е в готовност да налее нови 50 млрд. лири в банковата система чрез закупуването на корпоративни облигации и други проблемни активи в опит да подобри ликвидността на банките и условията на кредитните пазари, съобщава вестник Guardian.

Ръководителят на институцията Марвин Кинг е заявил, че държавните пари могат да се използват в това направление, но за целта е нужно и разрешението на финансовия министър на страната Алистър Дарлинг.

В поредица от писма, разменени между Кинг и Дарлинг и разпространени в британската преса днес, става ясно, че финансовият министър е поставил ясни правила за провеждане на подобна операция като част от мерките за борба с кризата. На АЦБ се дава разрешението да придобива корпоративни облигации, ценни книжа, обезпечени с облигации и други трудни за продаване активи.

„Първоначално банката ще се фокусира върху изкупуването на корпоративни облигации, търговски книжа и инструменти, емитирани по правилата на Схемата за гарантиране на кредити“, се казва в отворено писмо на Марвин Кинг до финансовия министър. „Надявам се, че чрез регулярни и продължителни предложения за изкупуване на активи тази програма ще помогне за подобряване на пазарната активност“, пише още банкерът.

По-подробна информация относно плановете на централната банка ще бъдат оповестени идната седмица, допълва вестникът. Очаква се средствата за операцията да бъдат набавени чрез емисия от държавни облигации, което означава, че правителството няма да „печата пари“, а ще ги осигури от финансовите пазари.

На по-късен етап може да се стигне до искане на Кинг към Алистър Дарлинг за разрешение за придобиване на държавни облигации от АЦБ с оглед увеличаване на кешовата наличност на банките и поддържане на ниски лихвени проценти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още