IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 4% са намалели товарните въздушни превози за 2008, срив през декември

Според Международната асоциация по въздушен транспорт данните свидетелстват за ясен спад в международната търговия

16:05 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 4% са намалели товарните въздушни превози за 2008, срив през декември

Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) съобщи, че международният превоз на товари по въздух е отбелязал спад от 4 на сто през 2008 година, докато при превоза на пътници се наблюдава лек ръст от 1,6 на сто.

От организацията разпространиха изключително слаби данни за последния месец на 2008 година. Тогава превозът на товари е отбелязъл остър спад от 22,6 на сто спрямо декември 2007 година, а потокът от пътници е намалял с 4,6 на сто въпреки многото празнични дни.

„Свободното падане от 22,6 на сто в глобалния превоз на товари е безпрецедентно и шокиращо. По-ясно доказателство за забавянето на световната търговия няма. Дори през септември 2001 година, когато много от полетите бяха забранени, спадът беше едва 13,9 на сто“, заявява изпълнителният директор на IATA джовани Бисиняни.

Повод за това твърдение дава факта, че около 35 на сто от стокобмена по света се извършва по въздушен път.

В същото време използваният превозен капацитет през последния месец на годината е паднал до 73,8 на сто. „Авиолиниите не успяват да запълнят капацитета си заради бързо понижаващото се търсене. Докато тази ситуация не се нормализира, дори остър спад в цената на горивата няма да спаси индустрията от работа на червено“, казва Бисиняни.

През 2008 година е отчетен ръст на пасажерите от 1,6 на сто, което е изключително забавяне спрямо измереното година по-рано повишение от 2007 година. Основна роля за запазването на позитивна тенденция са изиграли празничните дни в края на годината, които са предотвратили по-негативни резултати, допълват от IATA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 29.01.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още