IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Ценовите колебания на горивата дестабилизират световната икономика

Необходимо е да се върнем към равновесни цени на енергоносителите, смята руският премиер

11:29 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Путин: Ценовите колебания на горивата дестабилизират световната икономика

Резките и непредсказуеми колебания на цените на енергоносителите са колосален дестабилизиращ фактор за световната икономика. Така започва частта от речта на руския премиер Владимир Путин, посветена на енергетиката, на световния икономически форум в Давос. По думите му „сегашното голямо падане на цените може да доведе до повишаване на нерационалното потреблeние на енергоресурси”.

При това, от една страна, ще се съкратят инвестициите в енергоснабдяването и алтернативните източници на енергия, а от друга – ще се намалят инвестициите в нефтодобив – което пък ще доведе до неговия спад. Това в крайна сметка щяло да доведе до поредния неуправляем ръст на цените на петрола на етапа на подем на икономиката.

Необходимо е да се върнем към равновесни цени на енергоносителите, основани на баланса между търсенето и предлагането, и доколкото е възможно, максимално да се изчисти ценообразуването от спекулативни съставни части, породени от многочислените производни на финансовите инструменти, посочва Путин.

Един от сериозните проблеми в енергийната сфера остава сигурността на транзита на енергоресурсите. Съществуват няколко начина за неговото решаване и всички би трябвало да бъдат използвани, казва по-нататък в речта си Путин.

Единият начин според него е окончателното преминаване на общопризнати пазарни принципи на формиране на таксите за транзитиране. Те биха могли да се фиксират и в международни документи. Тези принципи би трябвало да се отнасят не само за петрола и природния газ, но и за ядреното гориво и донякъде и за електроенергетиката.

Вторият способ е развитие и диверсификация на маршрутите за транспортиране на енергоресурси, за което Русия вече активно работи. Само за последните години са построени газопроводите „Ямал – Европа” и „Син поток”, които са много навременни и работят ефективно, казва руският премиер.

„Убеден съм, че също толкова са необходими за енергийната сигурност на Европа и газопроводите „Южен поток” и „Северен поток”“, подчертава Путин. Газпром съвместно със своите партньори Шел, Мицуи и Мицубиши в скоро време ще стартира работата на мощностите за втечняване и транспортиране на природен газ, добиван от Далечния Изток. А по принцип развитието на технологията и пазара за втечнен газ са много перспективни, в т.ч. и от гледна точка на енергийната сигурност.

Що се отнася до развитието на инфраструктурата за транзитиране на нефт, към края си е строителството на първата част на петролопровода „Източен Сибир – Тихи океан”, като остава да се построи нефтен терминал и нефтена рафинерия в района на Владивосток”, информира руският премиер.

В бъдеще, паралелно на петролопровода, ще бъде изграден и газопровод по направление Тихия океан и Китай.

Освен това, заедно с Туркменистан и Казахстан, Русия започва реализацията на проекта за Прикаспийски газопровод. Осъществяването на всички посочени проекти става след съответната екологична експертиза и се правят съответните капиталовложения за запазване и възстановяване на природата, казва още Путин в речта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още