IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Royal Dutch Shell със загуба от $2,8 млрд. за тримесечието

Петролната компания бележи спад на печалбата от 28 на сто, макар производството да остава на непроменени нива

11:18 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Royal Dutch Shell със загуба от $2,8 млрд. за тримесечието

Петролният гигант Royаl Dutch Shell обяви загуба от 2,8 млрд. долара за последното тримесечие на 2008 година. Като основна причина за това се сочи сривът в цената на петрола, който се е отразил негативно на стойността на петролните запаси на компанията, които е трябвало да бъдат продадени.

Ако бъдат премахнати ефектите от този ход, или стойността на петрола от счетоводната статия „материални запаси“, печалбата на Shell бележи спад от 28 на сто до 4,79 млрд. долара.

Производството на гиганта остава почти без промяна спрямо миналата година и възлиза на 3,41 млн. барела дневно. Въпреки това приходите от продажба на петрол и газ падат с 31 на сто на годишна база.

В отчета на Shell се забелязва и приход от 897 млн. долара, регистриран от еднократна продажба на активи, предава Marketwatch.

Според изпълнителния директор на компанията резултатите са „задоволителни“ с оглед пониженото търсене на петрол и газ. Shell щели да фокусират вниманието си върху осигуряване на атрактивен дивидент за инвеститорите, като плановете са да бъдат раздадени по 40 цента на акция за последното тримесечие на 2008 година и по 42 цента на акция през първото за 2009.

От компанията планират инвестиции в размер на 31-32 млрд. долара през 2009 година и за разлика от основните си конкуренти не предвиждат отпадането на инвестиционни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още