IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камарата на представителите прие плана за икономически стимули на Обама

Сенатът ще гласува плана следващата седмица, но предложението може да срещне сериозна съпротива заради недостатъчното мнозинство на демократите

09:13 | 29.01.09 г.
Камарата на представителите прие плана за икономически стимули на Обама

Камарата на представителите в САЩ прие пакета от стимули за икономиката на стойност около 820 млрд. долара, предложен от президента Барак Обама, предаде BBC.

Предложението получи 244 гласа „за“ и 188 „против“, при което никой от републиканците не го подкрепи с аргумента, че е твърде скъп и няма да проработи.

Сенатът ще гласува плана следващата седмица, но предложението може да срещне сериозна съпротива заради недостатъчното мнозинство на демократите.

След вота Обама се обърна към членовете на Конгреса с призива да „не протакаме мерките и да не позволяваме партийните различия да застанат на пътя ни“.

По думите на президента пакетът ще помогне за създаването на благоприятен климат за процъфтяването на американския бизнес.

Проектът предвижда данъчни облекчения от 275 млрд. долара за частни лица и компании, а 540 млрд. долара ще бъдат вложени в набор от инициативи, като ремонт на пътища и мостове, увеличаване на обезщетенията при безработица, инвестиции в нови технологии и реновиране на 10 хил. училища. Като цяло мерките са насочени към създаване или запазване на до 4 млн. работни позиции до 2010 г., пояснява президентът.

Републиканците предложиха свой проект, фокусиран в по-голяма степен върху данъчните облекчения, който според тях ще създаде повече работни места, използвайки само половината от тази инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още