IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да увеличи капацитета на газопровода „Южен поток” с 50%

При увеличаване на капацитета се намалява и себестойността на строителството на газопровода

16:52 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да увеличи капацитета на газопровода „Южен поток” с 50%

Газпром обмисля възможността за увеличаване на капацитета за транзит на газопровода „Южен поток” с 50%, т.е. от 31 млрд. куб. м годишно на 47 млрд. куб. м, е заявил днес зам.-председателят на газовия гигант Александър Медведев, цитиран от Итар-Тасс. 

Медведев е на работна среща в Брюксел с еврокомисаря по енергетика Андрис Пиебалгс във връзка с търсенето на пътища за предотвратяване на нова газова криза чрез диверсификация на маршрутите.

Засега увеличаването на капацитета на „Южен поток” не е сигурно, но принципно такъв ход се смята за икономически оправдан, защото търсенето на газ в Европа расте, е заявил Медведев. Освен това при увеличаване на капацитета се намалява себестойността на строителството на газопровода.

Зам.-председателят на Газпром се е обосновал, че „икономическата криза има едно положително последствие – падат цените на материалите, услугите и оборудването, затова може да се очаква, че разходите за реализирането на „Южен поток” ще се понижат”.

Проектът „Южен поток”, в който участва и България, се намира в прединвестиционна фаза. Предвижда се трасето му от Русия да минава по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария, Гърция, с които вече са подписани междуправителствени споразумения. Още се съгласуват съответните споразумения с Австрия и Словения. Планира се и отклонение на газопровода до Италия през Адриатическо море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още