IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния може да замрази заплатите в публичния сектор

Заради кризата обещанията за ръст на пенсиите и заплатите стават невъзможни за изпълнение

12:34 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния може да замрази заплатите в публичния сектор

Румънското правителство може да замрази заплатите в публичния сектор за шест месеца и да спре наемането на нови служители с цел да намали бюджетния дефицит, съобщи Bloomberg, позовавайки се на зам.-председателя на Либерал-демократическата партия Джордже Флутур.

Той е заявил, че разговорите за бюджета между кабинета и лидерите на Социал-демократическата и Либерал-демократическата партия ще продължат още два дни.

Политиците разискват от миналата седмица как да задържат бюджетния дефицит през 2009 г. на ниво от не повече от 2 на сто от БВП, след като миналата година той е бил около 5 на сто от БВП.

По думите на Флутур са обсъждани няколко възможности, а планът на правителството ще бъде представен след среща на кабинета утре.

По време на предизборната кампания, приключила в края на 30 ноември, политиците обещаваха да увеличат пенсиите и заплатите в обществения сектор с до 50 на сто след 20% ръст през 2008 г. Според мнозина обаче световната финансова криза прави тези обещания невъзможни за изпълнение.

ЕС прогнозира, че бюджетният дефицит на Румъния за 2009 г. ще възлезе на 7,5 на сто от БВП, ако правителството не вземе мерки да го намали.

Миналата седмица премиерът Емил Бок заяви, че 20 на сто от бюджета за тази година ще бъдат разпределени за инвестиции в области като инфраструктурата, за да се стимулира икономиката. Очакванията на правителството са икономическият ръст тази година да се забави до 2,5 на сто заради пониженото търсене на румънски износ и големите съкращения в компаниите.

Днес стана ясно, че компанията OMV Petrom ще съкрати 3000 работни места в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още