IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха поредния шеф на финансова пирамида в САЩ

Базираната в Ню Йорк Agape World Inc е привлякла около 400 млн. долара

10:32 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха поредния шеф на финансова пирамида в САЩ

Властите в САЩ са арестували шефа на частната инвестиционната компания Agape World Inc Никълъс Козмо по обвинение в организиране на финансова пирамида, привлякла около 400 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Базираната в Ню Йорк Agape World Inc се е представяла за фонд, предоставящ заеми за строителство, придобивания, структурирани търговски заеми и др. На уебсайта на комапнията са представени проекти в Ню Йорк, Калифорния, Тексас и Южна Каролина, които фондът твърди, че е финансирал с привличане на частни инвеститори.

Според властите идеята на организацията е била базирана на класическата „схема на Понци“, при която към старите инвеститори се извършват плащания от вложенията на новите.

„Може би първите „инвеститори“ са получили някаква добра доходност, но по-новите не са видели и цент“, заявява един от обвинителите на Козмо, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че е на значителна стойност, схемата на Козмо „бледнее“ пред разкритата през декември миналата година финансова пирамида на бившия шеф на Nasdaq Бърнард Мадоф, която бе оценена на близо 50 млрд. долара. Според властите в САЩ, сривът на финансовите пазари през последните месеци ще спомогне за разкриването и на други подобни начинания.

Що се отнася до Козмо, настоящият случай не е първия му сблъсък със закона. През 1999 година финансистът е осъден за измама на 21 месеца затвор и е освободен през август 2000 г.

Има вложители, които са изразявали съмнения относно Agape World Inc в различни интернет форуми много преди финансовата криза да удари този тип инвестиционни схеми, пише още Ройтерс.

„Някой интересувал ли се от Agape World Inc? Те предоставят търговски заеми и предлагат доходност от 13-14%. Когато брат ми ми спомена за това, ми се стори рисковано“, се казва в постинг във форум от 2 март 2008 г.

Други пък защитават Никълъс Козмо. Коментар на един от представилите се за вложители във фонда от октомври миналата година гласи: „Само два пъти в 9-годишната история на Agape World Inc се е случвало да има известно закъснение на плащанията. Никълъс Козмо имаше „минало“ и вече си е платил за него“.

Бившият шеф на Nasdaq, Бърнард Мадоф, бе арестуван на 11 декември миналата година. Впоследствие властите в САЩ разкриха няколко други подобни схеми, като размерът на някои от тях достига стотици милиони долари.

Миналата седмица Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви, че е започнало издирване на американския инвестиционен мениджър Артър Надел, който е в неизвестност се предполага, че се е укрил, присвоявайки около 350 млн. долара. Надел изчезна два дни, след като срещу него бяха подадени жалби от инвеститори, според които инвестираните средства от и чрез Надел са се изпарили заедно с него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още